Ελληνικός καφές - Ροφήματα - Χυμοί

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία. Ο καφές πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία, που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο, στα τέλη του 16ου αιώνα. Ο καφές αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας, απαραίτητος το πρωί, για να αρχίσει καλά η μέρα μας και σημαντικός για την καλή χώνευση μετά από το μεσημεριανό γεύμα. Η πιο γνωστή επίδραση του καφέ αφορά στο νευρικό σύστημα καθώς βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες και προκαλεί εγρήγορση. Ο βασικός λόγος είναι ότι ο καφές περιέχει καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές που δρα ως τονωτικό. Για έναν σωστό ελληνικό καφέ, το μπρίκι πρέπει να έχει στενό λαιμό για να ανακυκλώνει τη θερμοκρασία και όχι να τη χάνει προς τα πάνω. Και, φυσικά, προσέξτε! Ο Ελληνικός καφές θέλει πολύ χαμηλή φωτιά.
Αντίστοιχα, οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια κάπου στο 600 μ.Χ. Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο – αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη – για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν «Choclatl». Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια. O πρώτος Ευρωπαίος που Θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι o Hernando Cortez, o οποίος έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς του κακάο και τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία του ροφήματος «Choclatl». Το νέο αυτό ρόφημα κατέκτησε αμέσως τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας και στα επόμενα χρόνια το ρόφημα έγινε μόδα της εποχής, που απλώθηκε σιγά – σιγά σε όλη την Ευρώπη.

10 αποτελέσματα