Ούζο - ρακί - τσίπουρο

Η τσικουδιά ή ρακί είναι ένα απόσταγμα από τα ράκη των σταφυλιών (τα πατημένα σταφύλια), του οποίου η παραγωγή λέγεται ότι ξεκίνησε στο Άγιο Όρος το 14ο αιώνα. Με διπλή απόσταξη παράγεται το γνωστό μας τσίπουρο.
Αντίστοιχα, το ούζο το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε κυρίως χάρη στους μικρασιάτες πρόσφυγες αποσταγματοποιούς. Ιδιαίτερες πατρίδες του θεωρούνται η Λέσβος και η Χίος, αλλά μακρόχρονη παράδοση έχει και η Βόρεια Ελλάδα. Αν και υπάρχουν πολλές «συνταγές», τα βασικά συστατικά για την παρασκευή ούζου είναι δύο: η αλκοόλη και τα αιθέρια έλαια των σπόρων του γλυκάνισου και του μάραθου.
Όλα, όμως, αποτελούν αυθεντικά Ελληνικά προϊόντα, συνδεδεμένα άρρηκτα με τον τρόπο ζωής, φιλοξενίας και διασκέδασης των Ελλήνων.

5 αποτελέσματα