Ταχίνι - φυστικοβούτυρο - χαλβάς

Το ταχίνι είναι μία ελαιώδης κρέμα που προέρχεται από την άλεση του σουσαμιού. Πρόκειται για έναν δυνατό σύμμαχο στην διατήρηση της καλής υγείας με εξαιρετικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που συμβάλουν στην ευεξία και στην μακροζωία και μια πολύτιμη τροφή για την καρδιά, τη χοληστερίνη, το διαβήτη, την αντιγήρανση.
Το φυστικοβούτυρο είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, των καλών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών και είναι μία εναλλακτική λύση για πρωινό ή ενδιάμεσο σνακ.
Ο χαλβάς, πολύ δημοφιλής σε όλα τα Βαλκάνια, σε αρκετές χώρες της Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής, τρώγεται ως κολατσιό ή επιδόρπιο. Ταιριάζει με τη νηστεία και θεωρείται παραδοσιακός όσο και απαραίτητος κατά τη Σαρακοστή, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, γευστικός και ωφέλιμος για τον οργανισμό. Ο πρώτος χαλβάς που παρασκευάστηκε δεν ήταν νηστίσιμος. Ήταν από χουρμάδες και γάλα και ονομάστηκε «χαλ» από την αραβική λέξη γλυκό. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Παράλληλα, ο συνδυασμός των συστατικών του, σουσαμιού και σακχάρων, του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο.

10 αποτελέσματα