Ελαιόλαδο - Ελιές

Η θρεπτική, διατροφική και βιολογική αξία του ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι εξαιρετικά σημαντική και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 ωφελιμότερων ειδών διατροφής. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει, κυρίως, την κατανάλωση του ελαιολάδου, είναι η πιο υγιεινή, υπεύθυνη για τη μακροβιότητα και την πρόληψη πολλών νοσημάτων.
Το ελαιόλαδο έχει μια σαφή προστατευτική επίδραση στο μεταβολισμό, συμβάλει στην ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά, γεγονός που ενισχύει την καλή χοληστερόλη, η οποία βοηθά στην ομαλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί, ότι αποτρέπει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων και αποτρέπει το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν την καταστροφή των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα.
Τα θεραπευτικά οφέλη του ελαιολάδου πρωτοαναφέρθηκαν από τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της ιατρικής. Στον ελληνικό χώρο έχουν βρεθεί πιεστήρια για την παραγωγή λαδιού από τις ελιές και δοχεία (πιθάρια) αποθήκευσης λαδιού που χρονολογούνται πριν από τα ιστορικά χρόνια.

Προβολή αποτελεσμάτων 1–12 of 13