Μαρμελάδες - κομπόστες

Η ιστορία της μαρμελάδας ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, ως τρόπος διατήρησης αρχικά των κυδωνιών και στη συνέχεια κι άλλων φρούτων. Η λέξη μαρμελάδα προέρχεται από την πορτογαλική λέξη marmelo, δηλ. κυδώνι επειδή η Πορτογαλία έχει συνδεθεί στενά με την παραγωγή και τη διάδοσή της, χάρη στα ζαχαρωμένα κυδώνια που εξήγαγε κατά το 16ο αιώνα στην Αγγλία, τη Σκωτία και τη Γαλλία. Οι μαρμελάδες αποτελούν μία από τις κύριες επιλογές μας για πρωινό, κι όχι τυχαία, καθώς έχουν σημαντική διατροφική αξία και συνδέονται με τη μεσογειακή φιλοσοφία και διατροφή. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, ανεβάζοντας έτσι τη γλυκόζη του αίματος σε υψηλά επίπεδα μέσα σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό τις καθιστά μοναδική πηγή ενέργειας. Οι μαρμελάδες είναι ένας τρόπος να διατηρούμε φρούτα για μεγάλο χρονικό διάστημα και βέβαια μια νόστιμη προσθήκη στο πρωινό μας. Επίσης, μπορούν να γίνουν γέμιση σε διάφορα γλυκά, όπως τάρτες, να τις χρησιμοποιήσουμε σε υπέροχα cheesecakes, να γεμίσουμε μπισκότα.
Αντίστοιχα, η κομπόστα είναι υγιεινή και θρεπτικότατη τροφή, καθώς το φρούτο, που περιέχει, διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά και στην κονσερβοποιημένη μορφή του, μετά την θερμική επεξεργασία-κονσερβοποίηση. Ελαφρύ και δροσερό επιδόρπιο, οι κομπόστες δεν μας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες και λιπαρά. Σερβίρονται μαζί με το σιρόπι τους και ταιριάζουν πολύ ως γαρνιτούρα πάνω σε κέικ ή τάρτες, καθώς και ως συνοδευτικό για κρέμες, παγωτά και γιαούρτι.

Προβολή αποτελεσμάτων 1–12 of 14