Μαρμελάδες - κομπόστες

Η ιστορία της μαρμελάδας ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, ως τρόπος διατήρησης αρχικά των κυδωνιών και στην συνέχεια κι άλλων φρούτων. Την πρώτη γραπτή αναφορά στη μαρμελάδα τη βρίσκουμε σε ένα Ρωμαϊκό βιβλίο μαγειρικής. Κατά το Μεσαίωνα η παρασκευή της μαρμελάδας εξελίχθηκε και πήρε την σημερινή της μορφή περί τον 17ο αιώνα. Η λέξη μαρμελάδα προέρχεται από την πορτογαλική λέξη marmelo, δηλ. κυδώνι επειδή η Πορτογαλία έχει συνδεθεί στενα με την παραγωγή και τη διάδοσή της, χάρη στα ζαχαρωμένα κυδώνια που εξήγαγε κατά το 16ο αιώνα στην Αγγλία, τη Σκωτία και τη Γαλλία.
Οι μαρμελάδες αποτελούν μία από τις κύριες επιλογές μας για πρωινό, κι όχι τυχαία, καθώς έχουν σημαντική διατροφική αξία και συνδέονται με τη μεσογειακή φιλοσοφία και διατροφή. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, ανεβάζοντας έτσι τη γλυκόζη του αίματος σε υψηλά επίπεδα μέσα σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό τις καθιστά μοναδική πηγή ενέργειας.
Αντίστοιχα, η κομπόστα είναι υγιεινή και θρεπτικότατη τροφή, καθώς το φρούτο που περιέχει διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά και στην κονσερβοποιημένη μορφή του, μετά την θερμική επεξεργασία-κονσερβοποίηση.

11 αποτελέσματα