Αλάτι - Μπαχαρικά

Η ιστορία του αλατιού είναι συνυφασµένη µε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισµού. Από πολύ νωρίς είχε γίνει γνωστή στον άνθρωπο η χρήση του αλατιού ως συντηρητικού, πράγµα που συνέβαλε στη διατήρηση των τροφίµων και βοήθησε στις µεγάλες µετακινήσεις, ενώ στην Αρχαία Ρώµη, το αλάτι λειτουργούσε ως νόµισµα. Κατά τους αρχαίους Έλληνες συμβολίζει τη φιλία και την αλληλεγγύη. Με αυτό επισφράγιζαν τις συμφωνίες τους. Επίσης, το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες και στις προσφορές τους προς τους θεούς. Έτσι, είχαν τη συνήθεια να σκορπίζουν αλάτι σε αγρούς, που αφιέρωναν στους θεούς τους. Το φυσικό αλάτι, άλλωστε, περιέχει πάνω από 80 απαραίτητα για τον οργανισμό μας, μεταλλικά στοιχεία. Η βασική διαφορά ανάμεσα στο ψιλό και το χονδρό αλάτι είναι ότι το ψιλό αλάτι εισχωρεί στις τροφές, με αποτέλεσμα αυτές να αποβάλλουν τους χυμούς τους, ενώ το χονδρό αφήνει το φαγητό να «τραβήξει» όσο χρειάζεται σιγά-σιγά. Η αφρίνα (fleur de sel) είναι ο αφρός του αλατιού που συλλέγεται με το χέρι από βραχώδεις κοιλότητες κοντά στις ακτές και δεν υπόκειται καμιά χημική ή άλλη επεξεργασία.

7 αποτελέσματα