Αλάτι - Μπαχαρικά

Η ιστορία του αλατιού είναι συνυφασµένη µε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισµού. Από πολύ νωρίς είχε γίνει γνωστή στον άνθρωπο η χρήση του αλατιού ως συντηρητικού, πράγµα που συνέβαλε στη διατήρηση των τροφίµων και βοήθησε στις µεγάλες µετακινήσεις, ενώ στην Αρχαία Ρώµη, το αλάτι λειτουργούσε ως νόµισµα. Το φυσικό αλάτι, άλλωστε, περιέχει πάνω από 80 απαραίτητα για τον οργανισμό μας, μεταλλικά στοιχεία. Η βασική διαφορά ανάμεσα στο ψιλό και το χονδρό αλάτι είναι ότι το ψιλό αλάτι εισχωρεί στις τροφές, με αποτέλεσμα αυτές να αποβάλλουν τους χυμούς τους, ενώ το χονδρό αφήνει το φαγητό να «τραβήξει» όσο χρειάζεται σιγά-σιγά. Η αφρίνα (fleur de sel) είναι ο αφρός του αλατιού που συλλέγεται με το χέρι από βραχώδεις κοιλότητες κοντά στις ακτές και δεν υπόκειται καμιά χημική ή άλλη επεξεργασία, προσφέροντάς μας φυσικά το ιώδιο που περιέχεται στο θαλασσινό νερό. Το άνθος του αλατιού συλλέγεται προσεκτικά με τα χέρια από την κορυφή της αλυκής, πριν βυθιστεί, ενσωματωθεί και κρυσταλλωθεί με το υπόλοιπο αλάτι της αλυκής. Στο σύνολο του το άνθος του αλατιού περιέχει 92 μεταλλικά στοιχεία, σε αντίθεση με το κοινό επεξεργασμένο αλάτι που περιέχει μόνο 2 (το χλώριο και το νάτριο), ενώ είναι ιωδιωμένο από την φύση. Στο κοινό αλάτι το ιώδιο προστίθεται με χημικό τρόπο.

7 αποτελέσματα