Ξίδι

Κανείς δεν γνωρίζει πότε έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το ξίδι. Πιθανότατα πρέπει να ταυτίσουμε τη γέννησή του με αυτή του κρασιού. Σίγουρα ήταν προϊόν τυχαίου γεγονότος, πριν από χιλιάδες χρόνια. Κάποια «πατημένα» και ξεχασμένα σταφύλια γέννησαν το πρώτο κρασί στην ιστορία, και στη συνέχεια κάποιο κρασί, που έμεινε εκτεθειμένο στον αέρα, παρήγαγε το πρώτο ξίδι στην ιστορία.
Το μπαλσάμικο ξίδι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μοντένα της Ιταλίας πριν από μια χιλιετία. Διαθέτει γεμάτη δρύινη γεύση, που το καθιστά το ιδανικό συστατικό σε συνταγές με κρέας ή ψάρι, σε φρούτα, τυριά, ζυμαρικά, παγωτά, σε μαρινάδες ή σε σαλάτες με ωμά ή βρασμένα λαχανικά.
Το ξίδι από την φύση του έχει απολυμαντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επιπλέον, το οξικό οξύ, το κύριο συστατικό του ξιδιού, παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τα λίπη και τους υδατάνθρακες.
Επιλέξτε το κλασικό κόκκινο ξίδι με το χαρακτηριστικό ρουμπινί χρώμα και την πιπεράτη γεύση του ξιδιού, το λευκό ξίδι, με χαρακτηριστική οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων ή το «γλυκόξιδο», που ενώνει τα αρώματα του αγιωργίτικου, τη γλύκα του πετιμεζιού και την αψάδα του ξιδιού, όλα σε μια σταγόνα! Όλα από τα καλύτερα αγιωργίτικα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας της Νεμέας.

11 αποτελέσματα