Οι ελιές



%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%89%ce%bdΗ ελιά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης. Για αυτό και το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης ήταν ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς, ο «κότινος».

Tώρα αποτελεί μέρος μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων, που συμπληρώνουν τα κύρια πιάτα σ’ ένα γεύμα και τις καταναλώνουμε με ποικιλία τυριών, όσπρια, σαρδέλες ή, επίσης, ως πάστα ελιάς. Μπορείτε, επίσης, να τις εντάξετε στη διατροφή σας, προσθέτοντάς τες σε πίτσες, σάλτσες για μακαρόνια, πίτες, στο ψωμί και σε πολλά άλλα τρόφιμα.

Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχουν βοηθούν τον οργανισμό στην ανάπτυξη ενώ, παράλληλα, έχουν αντικαρκινική δράση. Οι ελιές καλαμών είναι ίσως η γνωστότερη και ωραιότερη ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς ονομασίας προέλευσης.

Οι ελιές:

  • Ρυθμίζουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Αποτελούν μια πλούσια πηγή φυτικών ινών
  • Αποτελούν καταπληκτική λύση για κάποιο ενδιάμεσο γεύμα
  • Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Ε
  • Παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Συμβάλουν στην πρόληψη της πήξης του αίματος
  • Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων
  • Αυξάνουν τη γονιμότητα και τη βελτιώνουν συνολικά το αναπαραγωγικό σύστημα
  • Έχουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Περιέχουν το ολεϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό), το οποίο είναι εξαιρετικό για την υγεία της καρδιάς
  • Περιέχουν θαυμάσια αντιοξειδωτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη έως και 25%.