Οι φακές



???????????????????????????????Οι φακές είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργηθήκαν στον πλανήτη. Η κατανάλωση τους ξεκίνησε τους προϊστορικούς χρόνους και πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κεντρική Ασία.

Θεωρούνταν αρχικά, το «φαγητό των φτωχών», ωστόσο γρήγορα διαπιστώθηκαν τα οφέλη τους για την υγεία των ανθρώπων.

Οι φακές,  λοιπόν, αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Επίσης, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και στη διαχείριση των διαταραχών του σακχάρου, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο αποτελούν ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι σημαντική ιδιαίτερα για τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες. Η απορρόφηση του σιδήρου της φακής βελτιώνεται σημαντικά αν στο ίδιο γεύμα καταναλώσουμε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως φρούτα (εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια) και λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, λάχανο κ.ά).