Στέβια και αγαύη



???????????????????????????????Η στέβια είναι φυσική γλυκαντική ουσία και αντικαθιστά τη ζάχαρη για τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό θάμνο που έλκει την καταγωγή του από τη Λατινική Αμερική. Καλλιέργειες στέβιας υπάρχουν και στη χώρα μας, σε αγροκτήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, που την καθιστούν φορές 300 γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη. Τα φύλλα ξηραίνονται και στη συνέχεια εμβαπτίζονται σε νερό ώστε να απελευθερωθούν τα γλυκά συστατικά, τα οποία απομονώνονται με τεχνικές όπως η κρυσταλλοποίηση και καθαρίζονται, μέχρι να προκύψει το επιθυμητό προϊόν.

H αγαύη δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το κακτοειδές φυτό από το οποίο παίρνουμε και την τεκίλα. Το νέκταρ αγαύης είναι πιο γλυκό από το μέλι αλλά χάρη στο χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη, δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Στην περίπτωση της ζάχαρης, θα χρειαζόμασταν 3 φορές μεγαλύτερη ποσότητα.