Τα ρεβίθια



ΡΕΒΥΘΙΑΗ καταγωγή της ρεβιθιάς είναι από την Ασία, ενώ η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή ρεβυθιών. Πρόκειται για ένα μονοετές, ποώδες φυτό, που δύσκολα ξεπερνά τα 60 εκατοστά.

Τα ρεβύθια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών. Όπως όλα τα όσπρια, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και μηδενική περιεκτικότητα σε νάτριο, με αποτέλεσμα να αποτελούν ιδανική τροφή για άτομα, που πάσχουν από υπέρταση. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες B και Ε.

Τα ρεβύθια καταναλώνονται βραστά ή μαγειρευτά ως όσπρια, καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά στραγάλια), γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ. Οι διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους μπορεί να μαγειρευτούν (π.χ. σούπα, ρεβυθοκεφτέδες, χούμους, σαλάτα), τα κάνουν ένα από τα αγαπημένα όσπρια όλων μας.