Το μελισσόχορτοΟΘΡΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟΤο μελισσόχορτο είναι πολυετές φυτό, αυτοφυές στην Ελλάδα και συγγενεύει με το δυόσμο. Είναι γνωστό και ως μελισσοβότανο. Ονομάστηκε έτσι από την ιδιαίτερη αγάπη που του έχουν οι μέλισσες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των άνθεών του σε νέκταρ.

Στην αρχαιότητα θεωρείτο το ελιξίριο της νεότητας και το χρησιμοποιούσαν αλχημιστές και ιερείς για ανάλογα σκευάσματα. Ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμις.

Οι αρωματικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ οι γυναίκες κατά το μεσαίωνα, γέμιζαν φυλαχτά με μελισσόχορτο και τα έφεραν πάνω τους ως ερωτικά γούρια.

Το μελισσόχορτο είναι γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση. Η κατανάλωση του βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και της υπερέντασης, ενώ ταυτόχρονα είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας. Παράλληλα, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Μελέτες έδειξαν πως παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και  προστατεύει από τα έλκη. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το μελισσόχορτο κάνει καλό στην ενίσχυση της μνήμης.

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε κρέατα, πουλερικά, ψάρια, τυριά, σούπες, φρούτα, ποτά, τσάγια. Επειδή έχει έντονο άρωμα, που μοιάζει με αυτό του λεμονιού, ενδυναμώνει τη γεύση των φαγητών που περιέχουν λεμόνι.

Για να φτιάξουμε ρόφημα από μελισσόχορτο, σε βραστό νερό προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένο μελισσόχορτο. Αφήνουμε για 5΄ και σουρώνουμε. Καλό είναι να έχουμε σε όλη τη διάρκεια καλυμμένο το σκεύος, έτσι ώστε ο ατμός –ο οποίος είναι πλούσιος σε αιθέρια έλαια με θεραπευτικές ιδιότητες- να παραμένει στο εσωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθούμε στο μέγιστο από τη δράση του.