Χταποδοκεφτέδες



???????????????????????????????Υλικά

1 χταπόδι κιλό περίπου

500 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα

3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένεςlogo-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7

1 ποτήρι λευκό κρασίlogo-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7

1 ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ρίγανηlogo-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα

Ελαιόλαδο για τηγάνισμαlogo-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7

 

Εκτέλεση

Βράζουμε το καθαρισμένο χταπόδι με το κρασί και μισό ποτήρι νερό για 15’.

Χοντροκόβουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε ένα πολυμηχάνημα, μέχρι να αποκτήσει την υφή του κιμά.

Κόβουμε το ψωμί σε μεγάλα κομμάτια, το βρέχουμε στη βρύση και το στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια. Το θρυμματίζουμε.

Αναμειγνύουμε το χταπόδι, το ψωμί, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο λάδι σε ένα μεγάλο μπολ.

Τα ζυμώνουμε καλά.

Προσθέτουμε λίγο αλεύρι εάν χρειαστεί για να επιτύχουμε σφιχτή υφή.

Καρυκεύουμε κατά προτίμηση.

Πλάθουμε το μείγμα σε μικρούς κεφτέδες και τους αλευρώνουμε ελαφρά.

Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Ζεσταίνουμε περίπου 2-3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, λίγους κάθε φορά, γυρίζοντάς τους μία φορά, μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.

Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους σερβίρουμε ζεστούς με φρεσκοστυμμένο λεμόνι και μαϊντανό.