Η αφρίνα



%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%bf%cf%83-%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%b8Η αφρίνα (fleur de sel) είναι ο αφρός του αλατιού που συλλέγεται με το χέρι από βραχώδεις κοιλότητες κοντά στις ακτές και δεν υπόκειται καμιά χημική ή άλλη επεξεργασία, προσφέροντάς μας φυσικά το ιώδιο, που περιέχεται στο θαλασσινό νερό. Ο άνθος αλατιού συλλέγεται προσεκτικά με τα χέρια από την κορυφή της αλυκής, πριν βυθιστεί, ενσωματωθεί και κρυσταλλωθεί με το υπόλοιπο αλάτι της αλυκής και μοιάζει με λεπτές, φίνες νιφάδες. Το άνθος του αλατιού πλένεται με τα χέρια, ξεραίνεται στον ήλιο και τυποποιείται σε μικρές ποσότητες. Το αλάτι αυτό δεν έχει υποστεί καμιά κατεργασία, είναι ένα φυσικό προϊόν πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, κάλιο, ασβέστιο και φθόριο. Στο σύνολο του, το άνθος του αλατιού περιέχει 92 μεταλλικά στοιχεία, σε αντίθεση με το κοινό επεξεργασμένο αλάτι, που περιέχει μόνο 2 (το χλώριο και το νάτριο), ενώ είναι ιωδιωμένο από την φύση. Στο κοινό αλάτι το ιώδιο προστίθεται με χημικό τρόπο.

Το αλάτι αυτό διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό υγρασίας διότι δεν έχει υποστεί κάποια χημική ή άλλη επεξεργασία. Έχει φυσικό κάτασπρο χρώμα, που δεν έχει υποστεί καμία λεύκανση όπως το κοινό αλάτι, ενώ η ξεχωριστή υφή του δίνει την ιδιαίτερη κρυσταλλική μορφή, την απαλή του γεύση, και βοηθά να διατηρούνται τα χαρακτηριστικά του στοιχεία. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, διαλύεται πιο γρήγορα από το κοινό αλάτι, άρα είναι καλύτερα να προστίθεται στο φαγητό λίγο πριν αυτό σερβιριστεί.