Η μελάσα???????????????????????????????Η μελάσα συγκαταλέγεται μέσα στις 9 θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη. Η μελάσα είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, το οποίο παράγεται από το ζαχαροκάλαμο, που την καθιστά μια γλυκαντική ουσία ιδανική για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη ή το μέλι.

Η μελάσα είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο, κάλλιο και μαγνήσιο και ένα σωρό άλλα ιχνοστοιχεία. Λόγω του σιδήρου, που περιέχει, είναι ιδανική για άτομα με χαμηλό αιματοκρίτη, ενώ χάρη στις πολυφαινόλες της μπορεί να βοηθήσει στη γενικότερη θωράκιση του οργανισμού μας. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, δηλαδή μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό και αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο.

Η μελάσα περιέχει πολλά ανόργανα και οργανικά στοιχεία φυτικής προέλευσης, τα οποία είναι πλήρως αφομοιώσιμα και αβλαβή για τον οργανισμό. Είναι ιδανική για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, που ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο.

Μπορείτε να την προσθέσετε στο γάλα, το τσάι ή άλλα αφεψήματα, τον καφέ, σε χυμούς, επάνω σε γιαούρτι, στο παγωτό σαν σιρόπι, σε φρουτοσαλάτες και φρούτα,  σε λουκουμάδες ή τηγανίτες, ή ακόμα και να φτιάξετε γρανίτα. Στη ζαχαροπλαστική απαιτείται περίπου η μισή ποσότητα σε σχέση με την ποσότητα ζάχαρης που αναφέρεται στη συνταγή. Μπορείτε να φτάξετε κουλουράκια, μελομακάρονα κ.α. Στη μαγειρική μπορείτε να φτιάξετε ντρέσινγκ για σαλάτες, καραμελωμένα κρεμμύδια, μαρινάδες, σάλτσα BBQ, να την προσθέσετε σε κόκκινες σάλτσες, σε ψητά κ.α. Στο πρωινό, σε corn flakes ή musli, σε φρυγανιά με φυστικοβούτυρο ή όπου αλλού σας οδηγήσει η φαντασία σας.