Φέρε τη Μεσόγειο . . .στο πιάτο σου!%ce%b3%ce%b9%ce%b3%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%83Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί, ίσως, το πιο αναγνωρισμένο διατροφικό πρότυπο σε παγκόσμια κλίμακα και τα οφέλη της στην υγεία αναγνωρίζονται από όλους τους επιστήμονες υγείας.

Η Μελέτη των 7 Χωρών (1960) ήταν εκείνη που ανέδειξε για πρώτη φορά τις ευεργετικές ιδιότητες της διατροφής των κατοίκων της Κρήτης, καθώς οι Κρητικοί εμφάνισαν εντυπωσιακά μικρότερα ποσοστά θανάτων σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων 6 χωρών! Έκτοτε, έχει πραγματοποιηθεί μια πληθώρα μελετών, που διερευνούν την επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία, επιβεβαιώνοντας συνεχώς τα πολλαπλά της οφέλη!

Ας πλησιάσουμε, όμως, λιγάκι από πιο κοντά για να παρατηρήσουμε σε ποιες βασικές αρχές υπακούει το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής…

Η ισορροπία, το μέτρο και η ποικιλία αποτελούν λίγα μόνο από τα πολύτιμα μυστικά της…

Σύμφωνα με τη Μεσογειακή Πυραμίδα, η συνιστώμενη κατανάλωση οσπρίων είναι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα!

Πράγματι, τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή γεύματος, καθώς προσφέρουν στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά –βιταμίνες-, φυτικές ίνες και αποτελούν πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, σχετίζονται με βελτιωμένο προφίλ λιπιδίων και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ παράλληλα ενισχύουν τον κορεσμό μας!

Επίσης, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και ενίσχυση της μυϊκής μάζας και συνδέεται με το αίσθημα κορεσμού. Συνδυάστε τα όσπρια με μια πηγή αμύλου (πχ ρύζι) ώστε να έχετε καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης που περιέχουν!

Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτόν τον τόπο, στον οποίο γεννήθηκε η Μεσογειακή Διατροφή, η οποία αναγνωρίζεται παγκοσμίως και μάλιστα ολοένα και περισσότερο από την επιστημονική κοινότητα.

Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, στις παραδόσεις μας, καθώς από ό,τι φαίνεται κάτι ήξεραν οι πρόγονοί μας για το «Ε ζν».

 

Κωνσταντίνα Κατσανά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

MsC  «Διατροφή& Άσκηση» Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

e-mail επικοινωνίας: katsanakonstantina@gmail.com