Σαλιγκάρια στιφάδοΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΜΕ ΚΕΛΥΦΟΣΥλικά για 4 άτομα

1 κιλό χοχλιοί (σαλιγκάρια)

100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μεσαίου μεγέθους ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μεσαίου μεγέθους ξερό κρεμμύδι χονδροκομμένο

3-4 κλωναράκια θυμάρι, λίγο δενδρολίβανο

1 χούφτα χονδρό αλάτι

100 ml κρασί, αλάτι, πατάτες τηγανητές

 

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα περίπου 1 κιλό νερό και προσθέτουμε τα κλωναράκια του θυμαριού. Κατόπιν την τοποθετούμε στη φωτιά. Μέχρι να βράσει το νερό πλένουμε καλά τους χοχλιούς. Αφού βράσει το νερό ρίχνουμε τους χοχλιούς και τους αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά.

Κατόπιν αφαιρούμε τα κλωνάρια το θυμάρι και βάζουμε τους χοχλιούς σε ένα τρυπητό σκεύος να στραγγίσουν. Καθώς θα είναι καυτοί ακόμα ρίχνουμε το χονδρό αλάτι και με τα χέρια ανακατεύουμε για να πάει παντού. Μετά τους αφήνουμε εκεί με το αλάτι.

Κατόπιν βάζουμε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα με μεγάλη επιφάνεια πάτου και τσιγαρίζουμε λίγο το λεπτοκομμένο κρεμμύδι. Ξεπλένουμε καλά τους χοχλιούς από το χονδρό αλάτι και τους ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το χονδροκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε συχνά. Μόλις μαλακώσει λίγο το χονδροκομμένο κρεμμύδι ρίχνουμε τα 3/4 από το κρασί και το δενδρολίβανο και τα αφήνουμε μέχρι να σωθεί το κρασί. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο κρασί, ανακατεύουμε περίπου για 1 λεπτό, και βγάζουμε τους χοχλιούς από τη φωτιά. Το αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και προσθέτουμε μισό ποτηράκι του κρασιού φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ σκεύος τους χοχλιούς με τις τηγανητές πατάτες και τα ανακατεύουμε. Όλο μαζί το περιεχόμενο το βάζουμε σε μία μεγάλη πιατέλα.